22/9/12

Το πανηγύρι της Παναγιάς της Γιάτρισσας δεν πρέπει να είναι μόνο εμπορικό… αλλά και εμπορικό

 
Πολλές φορές έχω γράψει για την εορτή της Παναγιάς της Γιάτρισσας που δεν ισχυρίζομαι ότι πρέπει να είναι μόνο Θρησκευτικό αλλά μου είναι αδιανόητο να είναι και Θρησκευτικό.
Ποτέ δεν το έπαιξα ένας Χριστιανός με πολύ μεγάλους σταυρούς. Αλλά ούτε σε κανέναν δεν επιτρέπω να μου πειράξει την πίστη μου στην Ορθοδοξία. Και έτσι ακολουθώ το πιστεύω μου κατά τρόπο που θεωρώ σωστό και όχι να μου το υπαγορεύουν. Γιατί την αγάπη δεν μπορεί κανένας να μας την διδάξει. Παρά το παράδειγμα ΑΥΤΟΥ που έζησε για να μας την διδάξει
Και ας έρθουμε στο θέμα μας που αφορά ιδίως τους συνταξιούχους και τους μισθωτούς. Μια και αυτούς τους έχει πιάσει η τσιμπίδα και δεν μπορούν να ξεφύγουν
Και έχουμε κ. Στουρνάρα  τριακοσίους  (300)  νόμιμους πάγκους που πουλάνε όλων των ειδών εμπορεύματα  στο πανηγύρι της Παναγιάς της Γιάτρισσας και άλλους εκατό  ( 10) που και αυτοί πουλάνε χωρίς όμως να έχουν άδεια από την Δημαρχία.
Και οι μεν νόμιμοι πάγκοι να είχαν είσπραξη 4.000 ευρώ κατά μέσο όρο. Που είναι σε ευρώ  1200.000 ή σε δραχμές 408..000.000. Τώρα για τους παράνομους δεν φταίει η Δημαρχία.
Εκείνο που με προξένησε κατάπληξη ήταν ότι πάγκο είχαν και κάποιες καλόγριες και μάλιστα πολύ μικρές σε ηλικία.
Και όλα αυτά κ. υπουργέ των οικονομικών θα μπορούσαν αμέσως να διορθωθούνε αν οι άδειες δινόντουσαν σε αυτούς που θα είχαν εκ του νόμου τα απαιτούμενα προσόντα. Που είναι πρωταρχικό  στοιχείο η εισπρακτική μηχανή.
Βέβαια ο κάθε δήμος θέλει περισσότερους πάγκους για να εισπράττει περισσότερα ενοίκια Τώρα να υπολογίσετε πόσα πανηγύρια μεγάλα γίνονται σε όλη την Ελλάδα για να διαπιστώσετε πόσα ευρώ μένουν χωρίς να φορολογηθούνε.

Και που είναι το υγειονομικό

Η εφορία σε αυτές τις εκδηλώσεις και σε πολλές άλλες ( συναυλία Ρουβά)  είναι ανύπαρκτη και για το λόγο αυτόν φτάσαμε εδώ που έχουμε τεντώσει την παλάμη και δεν θέλουμε να την κλείσουμε.
Και καθόμουνα και έβλεπα  κάτι υπαίθρια σουβλατζίδικα και ντρεπόμουνα που εκεί θα έτρωγαν άνθρωποι. Αλλά όμως όταν κάποιοι υποστηρίζουν ότι στο κοκορέτσι δεν πρέπει να καθαρίζουμε καλά τα έντερα για να είναι νόστιμο. Τι άλλο να περιμένεις. Υπάρχουν όμως και κάτι στημένα λόγω της ημέρας   υπαίθρια εστιατόρια που προσέφεραν γουρουνόπουλα που αποτελούσαν προσβολή  για τον πολιτισμό μας αλλά και για τις υπηρεσίες τις κρατικές. Που για να σου δώσουν ένα πιστοποιητικό για να ανοίξεις ένα μαγαζί σου βγάζουν …το λάδι. Γιατί αυτή η διαφορά πρέπει κάποιος να μας πει Αυστηροί στα μαγαζιά και ανύπαρκτοι  στα πανηγύρια. Αλήθεια μήπως είμαστε κατάλληλοι μόνο για τα πανηγύρια;

Το Λουτράκι δυσφημείται

Με όλα αυτά που γίνονται στο Γενέσιο της Θεοτόκου αντί να διαφημίζετε το Λουτράκι το αντίθετο δυσφημείται. Και το τραγικό κάτω από τις ευλογίες των τοπικών αρχόντων και της ανυπαρξίας της Αστυνομίας  Προσωπικά την μεγαλύτερη ευθύνη την αποδίδω στην δημοτική αρχή  που για μένα είναι συμπολίτευση αλλά και αντιπολίτευση. Που ποτέ δεν τους απασχόλησε η σωστή εμφάνιση του πανηγυριού αλλά η εισπρακτική επιτυχία. Από την ενοικίαση των πεζοδρομίων. Και έτσι με την βοήθεια όλων μας η μετατρέψαμε την γιορτή της Παναγιάς της Γιάτρισσας σε μια σκέτη ζοωπανήγυρη  που ναι μεν μπορεί να μην υπήρχαν ζώα αλλά κάποιοι μας πέρασαν εμάς τους προσκυνητές ότι τα αντικαθιστούμε.

Τι πρέπει να γίνει  .

Πρέπει να γίνει μια μάζωξη όλων των φορέων του Λουτρακίου και να αποφασίσουν τι πρέπει να γίνει για να μη έχουμε όλα αυτά που δυσφημούνε πρώτα απ’ όλα την εκκλησία με όλα αυτά που γίνονται και έχουν ως αποτέλεσμα την  μετατροπή του πανηγυριού ( που σημαίνει ομαδικός εορτασμός εις μνήμη Αγίου με συμμετοχή των κατοίκων περιοχής και περιλαμβάνει θρησκευτικές εκδηλώσεις –λειτουργία λιτανεία κ.λ.π.--  αλλά και σύστασης προσωρινής υπαίθριας αγοράς) σε συγκέντρωση μικροπωλητών που πουλάνε τα εμπορεύματα τους ακριβώς όπως και οι παράνομοι αλλοδαποί. Εδώ να βγούνε  οι λαλίστατοι αρμόδιοι και να μας πούνε τι διαφορά υπάρχει  μεταξύ των πάγκων του πανηγυριού και όλων των άλλων που στήνονται στην παραλία.  Βέβαια στα πανηγύρια τους κάνουν νόμιμους τα ενοίκια που πληρώνουν στους δήμους. Μα όμως και αυτό δεν παύει να είναι παραεμπόριο.
Οι Γάλλοι λένε να μη κλαις επάνω στο χυμένο γάλα. Και επειδή εμείς εφαρμόζουμε την σωστή αυτή παροιμία  προτείνουμε.
Οι πάγκοι στο πανηγύρι της Παναγίας της Γιάτρισσας να μη είναι πάνω από εκατό και να απαιτούνται προϋποθέσεις. Όλοι να είναι επιχειρηματίες που έχουν έδρα την Κορινθία. Να υπάρχει ταμιακή μηχανή και να τηρούνται οι υγειονομικοί κανόνες με κάθε αυστηρότητα όπως και στα καταστήματα. Αν γίνουν αυτά τα έσοδα του δήμου θα αυξηθούνε γιατί οι πάγκοι θα έχουν περισσότερα έσοδα και τα ενοίκια επομένως ακριβότερα.  
Μπορεί αστυνομία να μη υπήρχε στο χώρο του Πανηγυριού αλλά όμως η ιδιωτική αστυνομικοί ( SECURITY) να χορτάσει το μάτι σου… 
Δημοσιεύθηκε στην Κορινθιακή εφημερίδα Πρωινή  στις 21.9.12