8/6/13

Και ο κρίνων κρίνεται

Μια επιστολή που έστειλε στον Μακαριστό Παντελεήμονα ο δημοσιογραφικός  εισαγγελέας Κορινθίας Λάκης Γιαννιδάκης



Σεβασμιότατε

Με την ευκαιρία της επιστολής μου θα ήθελα πρωτίστως να σας συγχαρώ και γραπτώς για την μεγίστη τιμητική διάκριση που είναι η βράβευσης σας από την Ακαδημία Αθηνών..
Μια βράβευση που τιμά και κάνει υπερήφανους όλους εμάς τους Κορινθίους για την αγαθή τύχη να σας έχουμε ποιμενάρχη επί 30 χρόνια και ευχόμαστε για πολλά ακόμη.
Με το θάρρος που μου δίνει η αγάπη σας για την πνευματική και πολιτιστική δημιουργία του τόπου μας και προσωπικά εμένα που με παρακολουθείτε βήμα – βήμα από μικρό παιδί με πατρική στοργή και πνευματικό ενδιαφέρον θέλω να σας απασχολήσω τον πολύτιμο χρόνο σας για δύο θέματα.
ΠΡΩΤΟΝ : Να ζητήσω με όλο το σεβασμό την άδεια σας να πραγματοποιήσω την παραγωγή ενός ιστορικού – θέλω να πιστεύω – ντοκιμαντέρ με θέμα τα « Μοναστήρια της Κορινθίας»
Το έργο αυτό θα επιθυμούσα να προλογίσει η Αγιότητα σας δίνοντας το κύρος και την αίγλη που του ταιριάζει άλλωστε.
Σκηνοθέτης του έργου θα είναι ένας από τους γνωστότερους Έλληνες σκηνοθέτες ο προσωπικός μου  φίλος   Πάνος Αγγελόπουλος με δεκάδες παρόμοια έργα  στο ενεργητικό του και προσφάτως βραβευθείς για μια ακόμη φορά με το ΠΡΩΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΕΡ στο φετεινό διεθνή διαγωνισμό κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης.
Η παραγωγή θα γίνει με τελειώτερα μηχανήματα ήχου και εικόνας ώστε πραγματικά να μείνει ένα μνημιώδες που θα ταξιδέψει σε όλες τις γωνίες της γης. Το κόστος της παραγωγής θα καλυφθεί από χορηγούς
ΔΕΥΤΕΡΟ Γνωρίζοντας με την σεμνότητα σας αλλά και το αθόρυβο τρόπο που έχετε επιλέξει για να δημιουργείτε το Θεάρεστο έργο σας θα επιθυμούσα να είχα την δημοσιογραφική τύχη να σας πάρω μια αποκλειστική «εφ’ όλης της ύλης» συνέντευξη .
Άλλωστε σεβασμιότατε το συνολικό σας έργο οι 12.500 σελίδες των βιβλίων σας και η καθοριστική συμβολή της προσωπικότητας σας στο τόπο μας σας δημιουργούν μια και μοναδική υποχρέωση . Την υποχρέωση απέναντι στην ιστορία που πρέπει να καταγράψει όλα αυτά σήμερα μάλιστα που διαθέτουμε τα πιο σύγχρονα συστήματα ήχου και εικόνας. Σας διαβεβαιώνω δε ότι θα σεβασθώ την οποιανδήποτε επιθυμία σας για το πώς και πότε πρέπει να δημοσιοποιηθεί αυτή η συνέντευξη.
Λεπτομέρειες και για τα δυο θέματα που σας απασχόλησα με την παρούσα επιστολή μου θα επιθυμούσα να σας δώσω από κοντά σε μια συνάντηση που θα καθορίσετε εσείς όσο πιο σύντομα μπορέσετε επειδή οι δυο πρώτοι μήνες του χρόνου είναι καθοριστικοί για τον προγραμματισμό και τους χορηγούς.
Επιπλέον θα ήταν σκόπιμο να ορίσετε έναν συνεργάτη σας από την Ιερά μητρόπολη σαν σύμβουλο συνεργασίας για την καλύτερη και πληρέστερη πραγμάτωση των δυο παραπάνω θεμάτων που σας έθεσα.
Μετά βαθυτάτου σεβασμού
Βασίλειος Γιαννιδάκης 
Γενικός Διευθυντής.

 Σημείωσης
Αυτή η επιστολή δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα Ημερήσια την 30.6.1996 και παρουσιάστηκε σε συνέντευξη την οποία έκανε ο κ. Β. Γαρούφης τότε. 


Οι κεραυνοί του Μακαριστού Παντελεήμονα.

Και γράφει στο βιβλίο του ΕΡΓΑ  ο Μακαριστός Παντελεήμονας
« Ως φυσικόν ούτε επρολογήσαμε ούτε συμπαρασταθήκαμε για το υπαινισσόμενο «χαράτσωμα» των ιερών Μονών μας των Ησυχαστηρίων μας και των Ιερών Ενοριακών Ναών μας . Τέτοιου είδους εμμέσως εκβιαστικές φορολογίες ουδέποτε έναντι οιουδήποτε προσωπικού τιμήματος τας επιτρέψαμε. Δια τούτο προφανέστατα και η ΜΗΝΙΣ εναντίον μας . Αλλά ζει Κύριος ο Θεός και κάποτε θα ιδωθή το ΣΗΜΕΙΟΝ ΤΟΥ.
Σχολιασμός Νικηφόρου  
Την επιστολή την μετέφερα στην εφημερίδα μου ακριβώς όπως έχει γραφτεί στο βιβλίο του Μακαριστό  χωρίς να παραποιήσω το παραμικρό. ΄Και ο μεν Μακαριστός το αίτημα του κ. Γιαννιδάκη  το λέει Χαράτσωμα που σημαίνει κάθε είδος βαριά και άδικη οικονομική επιβάρυνση
Ενώ τις δηλώσεις του  Διονυσίου τις μετέφερα επακριβώς όπως γραφτήκανε στην εφημερίδα Πρωινή που συνεργάζομαι.  χαρακτηρίζει  μίζα τις κινήσεις κάποιων δημοσιογράφων  σημαίνει ή νόμιμη ή μη νόμιμη αμοιβή κάποιου για να γίνει μια συμφωνία.  
Τώρα πως ένας Μακαριστός και ένας νέος σε ηλικία Δεσπότης να συμφωνούν για το αντικείμενο του αγώνα του κ. Λάκη Γιαννιδάκη εσύ φίλε και φίλη αποφασίζεις.    


Το δημοσίευσα στην εφημερίδα μου  Νικηφόρου το ανάγνωσμα χωρίς πρόσχωμεν  10.12.11