21/3/13

Διασύρεται η Κορινθιακή διαιτησία





Από τον αγώνα Π Α Ο Κ -- Ολυμπιακού Πειραιά που επόπτης είναι τάβλα επάνω στην ...τάβλα ( φορείο) και ο διαιτητής κ. Δούρος κάνωντας δημόσιες σχέσεις συνέχισε τον αγώνα χωρίς να έχει καμία δικαιολογία.


Όταν διοικούσε ο Σπύρος Νίκας την ένωση ποδοσφαιρικών σωματείων Κορινθίας είχαμε μια δικαιολογία επειδή ήταν αντιπολίτευση μόνιμη ο επί τριάντα πέντε (35) χρόνια πρόεδρος της ένωσης μας ρίχνανε στους διαιτητές. .
Και όμως επί ημερών Νίκα είχαμε τους παρακάτω διαιτητές που σφυρίζανε εκτός νομού από το 1979 μέχρι το 1999

Διαιτητές που διαιτήτευσαν αγώνες Γ Κατηγορίας 

1—Κασκαντίρης 2—Κοτσώνης 3—Λέκκας 4—Αδρακτάς 5—Κλουτσινιώτης 6—Γέρου 

Διαιτητές που διαιτήτευσαν αγώνες και Β Κατηγορίας 

1—Χατζής 2—Αστερής Η.3—Ντούλης 4—Γκρούτσης

Διαιτητές που διαιτήτευσαν αγώνες και Α Κατηγορίας 

1—Καραπατάς 2—Πάτρας 3—Δούρος


Σχολιασμός Νικηφόρου.
Παρακολούθησα τον διαιτητή Καραπατά να διαιτητεύει τον αγώνα Λάρισας – Α Ε Κ την ποδοσφαιρική περίοδο 1993-1994 και είχα πει τότε ότι «…αυτός ο διαιτητής έχει τεράστια προσωπικότητα μέσα στον αγωνιστικό χώρο.» Και μάλιστα ο αγώνας είχε τελειώσει με 0-0 και εγώ είχα το πόστο του οικονομικού διευθυντή της Α Ε Κ Και μια ωραία πρωία διαβάζω σε πρωτοσέλιδο εφημερίδας ότι η Αστυνομία τον Διαιτητή τον έπιασε να παίζει χαρτιά σε καφενείο.
Αυτό ήταν και η αρχή του ξηλώματος. Και έτσι διαιτήτευσε μόνο μια χρονιά. Το 1993-1994.Τώρα θέλω να βρεθεί κάποιος και να μας πει ότι δεν έχει παίξει χαρτιά σε Καφενείο.
Έτυχε όμως να γίνει η έφοδος και να σταματήσει η σταδιοδρομία του εδώ και έτσι όλως τυχαία να ανοίξει ο δρόμος για άλλους ταλαντούχος διαιτητές.
Και ερχόμαστε την ποδοσφαιρική περίοδο 1994—1995 που δεν υπάρχει κανένας διαιτητής στην πρώτη κατηγορία.
Και φτάνουμε στο σωτήριο έτος 1995-1996 και κάνει την εμφάνιση του ο κ. Γιώργος Δούρος που τερματίστηκε η λαμπρή του σταδιοδρομία στις 3 Απριλίου 2005 σε ένα ματς μεταξύ Απόλλωνα Καλαμαριάς - Καλλιθέας (1-2).
Δέκα χρόνια να είσαι διαιτητής της πρώτης κατηγορίας δεν αρκεί να είσαι μόνο ικανός αλλά να έχεις καλές δημόσιες σχέσεις και εκεί ο κ. Δούρος δεν παίζετε Και στην δεκαετή παρουσία του στα μεγάλα σαλόνια παρουσιάστηκε και άλλος ικανός διαιτητής που ανέβηκε και αυτός στο μεγάλο στυην κορυφή της πυραμίδας ο Μπάμπης ο Πάτρας αλλά για ένα πέναλτι που έδωσε και δεν ήταν ( πρώτη φορά αυτό τάχα μου συμβαίνει στη χώρα μας ) και υποβιβάστηκε στη Β κατηγορία.
Αλλά υπάρχει και ο Ανδρέας Ντούλης που αυτή είναι μια άλλη πονεμένη ιστορία. Και ενώ διαιτητεύει όλα τα μεγάλα παιχνίδια και ήρθε ένα που ήταν ικανό να τον στείλει στο σπίτι του. Και αυτός έδωσε ένα πέναλτι που έγινε εκτός περιοχής.
Συμπέρασμα Άλλοι έκαναν σχεδόν τίποτα και βρεθήκανε εκτός των καταλόγων. 
Ενώ ο κ. Γιώργος εκτός του ντέρμπι των «αιωνίων» το 2004, και αλλά δύο παιχνίδια ήταν εκείνα που σημάδεψαν την καριέρα του. Ο τελικός Κυπέλλου του 2000 μεταξύ ΑΕΚ - Ιωνικού, όπου ο Δούρος «μέτρησε» το γκολ που είχε πετύχει ο Ντέμης Νικολαΐδης με το χέρι, αλλά στη συνέχεια το ακύρωσε κατόπιν υπόδειξης του επιθετικού της Ένωσης! Και το δεύτερο, ένα ματς ΠΑΟΚ - Ολυμπιακού στην Τούμπα το 2002, όταν ο βοηθός βγήκε με φορείο ύστερα από αντικείμενο που δέχτηκε, αλλά τελικά το παιχνίδι συνεχίστηκε. Εκτός του ντέρμπι των «αιωνίων» το 2004, αλλά δύο παιχνίδια ήταν εκείνα που σημάδεψαν την καριέρα του. Ο τελικός Κυπέλλου το 2000 μεταξύ ΑΕΚ - Ιωνικού, όπου ο Δούρος «μέτρησε» το γκολ που είχε πετύχει ο Ντέμης Νικολαΐδης με το χέρι, αλλά στη συνέχεια το ακύρωσε κατόπιν υπόδειξης του επιθετικού της Ενωσης! Και το δεύτερο, ένα ματς ΠΑΟΚ - Ολυμπιακού στην Τούμπα το 2002, όταν ο βοηθός βγήκε με φορείο ύστερα από αντικείμενο που δέχτηκε, αλλά τελικά το παιχνίδι συνεχίστηκε. ο κ. Δούρο τρία σπουδαία και δεν έπαθε το παραμικρό.
Και ερχόμαστε στην σημερινή εποχή που ο κ. Τσιχριτζής είναι ο επίσημος διασκεδαστής της Ε Π Ο και τον κ. Πετρόπουλο μέλος της εξελεγκτικής επιτροπής της Ε Π Ο Και τον κ. Γιώργο Δούρο τον άνθρωπο που δεν έφαγε αλλά «ρούφηξε» τον Βασάρα ( και αυτός δεν γνώριζε δεν ρώταγε τον Σπύρο Νίκα για να μάθει τι κάνει ο κ. Γιώργος Δούρος τους ευεργέτες του ) και σήμερα είναι το Δ της ελληνικής διαιτησίας. ο κ. Δούρος
Και έχουμε έναν διαιτητή στην πρώτη εθνική κατηγορία τον Γιώργο Δασκαλόπουλο και έναν επόπτη με ιστορία τον Μιχάλη Καρσιώτη.
Εδώ έχουμε μια πρωτοτυπία ενώ ο Δασκαλόπουλος σφυρίζει αγώνες της πρώτης εθνικής δεν είναι ικανός να διευθύνει τοπικούς αγώνες αφού οι ομάδες οι δυνατές δεν τον θέλουν και η ένωσης δεν θέλει να χαλάει καρδιές μια και έχουμε και εκλογές .
Τώρα ο κ. Καρσιώτης είναι ένας πολύ καλός βοηθός και άνετα μπορούμε να τον χαρακτηρίσουμε ακόμα και ως τον καλύτερο. Πλην όμως ως κεντρικός όπου χρησιμοποιηθεί τα κάνει μούσκεμα. Είναι πιστός όμως στους άρχοντες που διοικούν και τον χρησιμοποιούν τώρα όμως λιγότερο γιατί πλησιάζουν και οι εκλογές.

Έχουμε τρεις βοηθούς διαιτητή για αγώνες Β εθνικής κατηγορίας.
Τους Μπετζόγλου Κωνσταντόπουλο και Παπανικολάου. Ο πρώτος χρησιμοποιήθηκε σε τέσσερες αγώνες. Ο δεύτερος σε πέντε κι ο τρίτος σε έναν αγώνα .Βέβαια χρησιμοποιήθηκαν και σε αγώνες μικρότερων κατηγοριών αλλά αυτό δεν μετρά.
Έχουμε τρεις διαιτητές ικανούς να διευθύνουν αγώνες Γ εθνικής κατηγορίας τους Νεοφυτιάδη Κακριδή Γιάννη και Αστερή
Οι δυο πρώτοι ανήκουν στα μεγάλα ταλέντα και υποψήφιοι για να διευθύνουν αγώνες της Β εθνικής Αλλά επειδή αυτοί που διοικούνε την διαιτησία όσο και να εθελοτυφλούν μπορεί να διακρίνουν τις ικανότητες των διαιτητών που τους χαρακτηρίζουν ταλέντα και τους δίνουν να διαιτητεύσουν αγώνες της τρίτης κατηγορίας τόσα παιχνίδια που για να τα μετρήσεις χρειάζονται τα λιγότερα δάχτυλα της μιας παλάμης .
Ο Διαιτητής Νεοφυτιάδης διεύθυνε τους αγώνες μεταξύ των ομάδων Κασιόπης και Απόλλωνα Καλαμαριάς που έγινε στην πρώτη αγωνιστική και έναν άλλο στην όγδοη αγωνιστική μεταξύ των ομάδων του Αστέρα Μαγούλας και της Καλαμάτας . Ενώ μετά τον αγώνα της Παναχαϊκής κατά την ποδοσφαιρική περίοδο 2011-12 που χρειάστηκε όλη η Αστυνομική Δύναμης της Αχαΐας για να τον βγάλει από το γήπεδο έπρεπε να είχε πάει σπίτι του ως επικίνδυνος για το άθλημα του ποδοσφαίροηυ
Ο διαιτητής Γιάννης Κακριδής δεν είχε καλύτερη τύχη αφού και αυτός διαιτήτευσε δυο αγώνες : Καλαμάτα – Κεραυνός Γλυφάδας, και Ζάκυνθος – Τυρνάβου.
Για τον άλλο τον Βασίλη Αστερή που είναι όντως ταλέντο δεν του έδωσε η ευκαιρία να διαιτητεύσει ούτε ένα αγώνα της κατηγορίας που ανήκει αλλά μόνο σε έναν ως τέταρτος
Κάποιος θα μας πει ότι οι αρμόδιοι τους προσέχουν και τους δίνουν παιχνίδια για το χαρτζιλίκι τους Και έτσι ο Γιάννης Κακριδής διαιτήτευσε οκτώ παιχνίδια του πρωταθλήματος της πλάκας και ο Νεοφοτιάδης μόνο έξη. Καλά τον Βασίλη Ααστερή τον πήρε το ποτάμι τον πήρε και η …διαιτησία αφού κρίθηκε ικανός να διαιτητεύσει μόνο δυο αγώνες του πρωταθλήματος της πλάκας
Οι ορισμοί όμως αυτοί κάνουν κακό στην κατηγορία των διαιτητών που είναι στην Δ κατηγορία. Αφού ο Ρούτσι διαιτήτευσε τρία παιχνίδια και ένα ο Μερκουρίου. Λόγω ονόματος συνδικαλιστικού βέβαια ο Παναγιώτης Κακριδής που ανήκει στην τέταρτη κατηγορία διαιτήτευσε έξη μέχρι σήμερα αγώνες του πρωταθλήματος της πλάκας αν και στους αγώνες για τα τοπικά πρωταθλήματα τα έχει κάνει …Αιγαίο Πέλαγος.
Ένα ταλέντο που χτυπά την πόρτα της Β εθνικής κατηγορίας δεν μπορεί να γυρίζει πίσω και να διαιτητεύει αγώνες του πρωταθλήματος της πλάκας. Κάποιος όμως τρίτος θα μου πει εδώ ιστορικά ονόματα της διαιτησίας όπως ο Ανδρέας Ζήσης και ο Ανδρέας Ντούλης ταπεινώθηκαν πηγαίνοντας και σε αγώνες της τέταρτης κατηγορίας του εθνικού πρωταθλήματος όταν ο τέως γενικός αρχηγός της Κορίνθου κ. Δημήτρης Γκρούτσης ο υπαρχηγός του αγώνα για την επικράτηση της αναγέννησης έχει πάει παρατηρητής διαιτησίας σε επτά αγώνες του πρωταθλήματος της πρώτης εθνικής κατηγορίας και σε δυο για το κύπελλο Ελλάδας Αρχηγός βέβαια του αγώνα του προεκλογικού ήταν από πλευράς διαιτησίας ήταν ο κ. Γιώργος Δούρος
Και ο κ. Ζήσης πηγαίνει σε αγώνες που πηγαίνει και ο φίλος Ανδρέας Κατσιλιέρης που δεν διαιτήτευσε αγώνες εκτός νομού. Όλους τους δικαιολογώ γιατί υπάρχει η οικονομική κρίση αλλά όμως προσωπικά ντρέπομαι για την μείωση των δυο αυτών παραγόντων της διαιτησίας. Που εδώ η λέξης παράγων δεν είναι κενού περιεχομένου.
Επίλογος 
Κάποιος υποστηρίζει ότι αν κάτι αξίζει δεν χαλάει Άμα χαλάσει δεν αξίζει.
Πρέπει οι παράγοντες που ματώνουν για να κρατάνε όρθιο το ποδόσφαιρο το Κορινθιακό να μελετήσουν τα λόγια αυτά και να βγάλουν τα συμπεράσματα τους.
Αν δεν πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους πάντα θα προσμένουν μια αλλαγή.
Που όμως πρέπει αυτοί να την κάνουν και όχι κάποιοι άσχετοι που σήμερα το διοικούν με τον τρόπο που με κάθε λεπτομέρεια πιο πάνω αποδεικνύω.
Και όπως υποστηρίζει ένας άνθρωπος των γραμμάτων "...οι ανώνυμοι είναι εκείνοι που γράφουν την ιστορία. και δυστυχώς γι' αυτούς βρίσκουν κάποιους ηγέτες για να την διαχειρίζονται"