10/5/13

Μη μπλέκετε την εκκλησία στις πολιτικές διαφορές




Είχα πάντοτε εξαιρετική επιθυμία να μάθω να ξεχωρίζω το αληθινό από το ψεύτικο
                                                      Καρτέσιος


Διαβάζω στο μπλοκ του εισαγγελίσκου  της δημοσιογραφίας Πανούλη  Ηλιακόπουλου και το οποίο δημοσιεύω για να το σχολιάσω :
«Γιατί ο δήμαρχος Λουτρακίου Κώστας Λογοθέτης έχει ανοίξει πόλεμο με τον παπά Νίκο από τον ιερό ναό Παναγίας Γιάτρισσας; Ποια υπόσχεσή του δεν έχει εκπληρώσει και για να θολώσει το τοπίο τον έχει καταστήσει εχθρό του;»

Σχολιασμός Νικηφόρου
Τα γράμματα που μου έμαθε ο αείμνηστος καθηγητής μου Βαγγέλης Κακάμπουρας δεν είναι αρκετά να με διευκολύνουν να εξηγήσω την πρόταση αυτή «Γιατί ο δήμαρχος Λουτρακίου Κώστας Λογοθέτης έχει ανοίξει πόλεμο με τον παπά Νίκο από τον ιερό ναό Παναγίας Γιάτρισσας;»
Πήρα στο τηλέφωνο έναν ανιψιό από το σόι της γυναίκας  μου που είναι Φιλόλογος και  δεν έχει καμία σχέση με το Λουτράκι αφού μια φορά ήρθε στο σπίτι μου περαστικός για να πάει στη Μάνη. Και έχει σημασία αυτό για να μη επηρεαστεί από πρόσωπα και καταστάσεις
Και του διαβάζω στην αρχή την πρόταση και μετά όλο το κείμενο.
Και αυτός μου δήλωσε αδυναμία επειδή μεταξύ των δυο πρωταγωνιστών ο ένας είναι κληρικός. Και συγκεκριμένα συμπλήρωσε  «…αν στη θέση του Παπά βάλουμε ένα λαϊκό και της εκκλησίας μια τοποθεσία θα μπορούσα να σου έλεγα ότι ο Δήμαρχος που είναι πολιτικό πρόσωπο τα έβαλε με κάποιον που θέλει να τον κατεβάσει από την θέση του και χρησιμοποιεί την τοποθεσία που βρίσκεται που είναι προνομιούχος έναντι το Δημάρχου . Τώρα αν στην θέση του λαϊκού βάλουμε τον παπά  και στην θέση της τοποθεσίας την εκκλησία τότε τα πράγματα αλλάζουν και γίνονται τραγικά. Αφού ο παπάς χρησιμοποιεί την εκκλησία ως όπλο για να αντιμετωπίσει τον εχθρό του που εδώ είναι ο πρώτος πολίτης του Δήμου». Και συμπλήρωσε ο ανιψιός « Υπάρχει διάψευσης από πλευράς Παπά;» Και του απαντώ Όχι . Ο δήμαρχος τι λέει Και του είπα ισχυρίζεται ότι δεν έχει καμία διαφορά  ούτε υπόσχεση έχει δώσει στον  παπά και ούτε τον θεωρεί εχθρό του|»
Και συμπλήρωσε ο ανιψιός   μου που είναι νεότατος 
«Το πιστεύω του απλού ανθρώπου δεν πρέπει να δοκιμάζεται από κανέναν»   

Νικηφόρος
Οι ιερείς καλό θα ήταν να μη μπλέκουν σε αυτού του είδους τις αντιπαλότητες και να τους χρησιμοποιούν οι δημοσιογράφοι που είναι και εισαγγελίσκοι. Ο Παπάς που εκπροσωπεί τον Χριστό έχει μόνο μια αποστολή. Να κηρύττει τον λόγο του αλλά και να ΤΟΝ ΥΛΟΠΟΙΕΊ ΣΤΗΝ ΠΡΆΞΗ . Και αυτός είναι μόνο αγάπη και τίποτα άλλο.
Την Μεγάλη Εβδομάδα η Παναγιά η Γιάτρισσα έχει έναν πολύ καλό αναγνώστη. Επειδή αυτός όταν ο κ. Γιαλοψός ο εκδότης και διευθυντής της εφημερίδας το Βήμα του Λουτρακίου μου έκανε αγωγή και μου ζητάει 300.000  ευρώ και ο αναγνώστης πήρε την αγωγή και την μετέφερε από περίπτερο και καφενείο μέχρι και σε γνωστά στέκια του Λουτρακίου λέγοντας ότι "θα χάσω το σπίτι μου"
Να τα βάλω με την εκκλησία και τον πατέρα Νικόλαο επειδή ο αναγνώστης θέλει να ενημερώνει τον κόσμο είτε με τον προφορικό ( στα διάφορα στέκια )  είτε με τον γραπτό λόγο ( γράφοντας στις εφημερίδες);
Ο Αμερικανός σκηνοθέτης αλλά και σεναριογράφος GEORGE SEATON κάπου υποστηρίζει « …για όσους πιστεύουν στο Θεό καμία εξήγηση δεν είναι αναγκαία. Για όσους δεν πιστεύουν καμία εξήγηση δεν είναι δυνατή»
Επειδή εγώ ανήκω στην πρώτη κατηγορία δηλαδή πιστεύω στο Θεό εφαρμόζω τα λόγια του συγγραφέα Wayne W Dyer «…κάθε φορά που εισπράττεις μίσος στέλνε αγάπη . Τότε αυτό που θα επιστρέψει σε σένα θα είναι η αγάπη κι εσύ θα λυτρωθείς.»